Alte doua cladiri din centrul istoric din Oradea vor fi reabilitate

[ad_1]

Inca două clădiri vor fi reabilitate în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

Consilierii locali au votat aprobarea indicatorilor tehnico-economici necesari pentru reabilitarea a două imobile din centrul istoric al orașului: unul situat în Piața Unirii, nr. 7, iar celălalt pe strada Republicii nr. 3-5. Urmează procedura de selecție a constructorilor pentru efectuarea lucrărilor conform caietului de sarcini. 

În cazul imobilului situat în Piața Unirii, nr. 7 lucrările propuse constau în reabilitarea fațadei existente, fără modificări structurale la goluri, reparații șarpantă și înlocuire învelitoare, respectiv a tâmplăriei exterioare.

Clădirea datează din jurul anului 1900. La parter se găsesc spații comerciale, iar la etaj sunt locuințe colective. Regimul de înălțime este de subsol, parter și un etaj. Valoarea lucrărilor este de 1.381.182,24 de lei fără TVA, durata de execuție fiind de 12 luni.

În ce privește imobilul de pe strada Republicii, nr. 3-5, lucrările propuse pentru a fi executate constau în reabilitarea fațadei existente, înlocuirea învelitoarei și a tâmplăriei exterioare. Clădirea datează din jurul anului 1980 și are destinația de spații comerciale la parter și etaj, regimul de înălțime fiind subsol tehnic parțial, parter, etaj și mansardă.

Valoarea lucrărilor este de 553.654,94 de lei, durata de execuție fiind de 12 luni.

Programul Multianual a demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituției Arhitectului Șef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reușit practic schimbarea imaginii orașului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban – Centrul istoric Oradea.

Proprietarii clădirilor din Ansamblul urban – Centrul istoric Oradea trebuie să știe că sunt încurajați să-și renoveze fațadele, având sprijinul administrației locale în acest sens prin acest program.

Programul Multianual cuprinde un sprijin financiar atât pentru clădirile monument istoric cât și pentru cele aflate în centrul istoric (zona pietonală). Acesta presupune posibilitatea plății lucrărilor efectuate în rate pe o perioadă de 5 ani, fără dobândă, aplicându-se doar rata inflației anuale. Pentru clădirile monument istoric se acordă de către municipalitate un grant cuprins între 20-30%, pentru care este necesară constituirea unui drept de creanță în favoarea municipiului, pe 10 ani, așa cum prevedea legea 422/2001 a monumentelor istorice.

[ad_2]

Source link

Previous post Tragedie in Sectorul 2: Un celebru medic a cazut in gol de la etajul superior al unei cladiri
Next post O TRAGEDIE (de fapt, a doua!) atrage masuri de anvergura! Verificari si interventii suplimentare pe drumurile care tranziteaza zone montane