Turneul național Musica Ramificata – concerte cu premiere absolute și recitaluri în beneficiul copiilor cu nevoi speciale

Muzica ne atinge sufletul, ne apropie, ne face să visăm sau ne oferă speranță. În perioada 26-30 iulie 2022, turneul național Musica Ramificata are misiunea de a ajunge aproape de inimile copiilor cu nevoi speciale, prin promovarea muzicii contemporane în tandem cu muzica barocă.

Vă invităm să vă lăsați cuprinși de magia ansamblului Musica Ramificata, alături de flautistul Matei Ioachimescu și dirijorul Cristian Spătaru, prezenți în cele două orașe unde obișnuiește să aibă concerte (Sibiu, București), dar și cu recitaluri în centrele de plasament din Sibiu și împrejurimi.

Proiectul va debuta pe 26 iulie, la ora 19.00, la Ateneul Român, într-un concert extraordinar ce va fi adus la Sibiu, în Biserica Ursulinelor, pe 28 iulie la ora 19.00. În continuarea acestor concerte, membrii Musica Ricercata vor încânta sufletele copiilor cu nevoi speciale prin recitaluri educative.

Conceptul acestui proiect remarcabil a pornit de la piesa Ramifications de György Ligeti (1923- 2006). Astfel, proiectul Musica Ramificata aduce în atenția tuturor categoriilor de public legăturile puternice dintre muzica veche și muzica nouă, propunându-și să creeze cu această ocazie o conexiune armonioasă între copii și muzică, în general.

În prim-plan se vor afla două lucrări în primă audiție: prima, Vreascuri ramificate, este o lucrare compusă de tânărul Alin Chelărescu special pentru acest proiect, iar a doua, Concertul pentru flaut alto al marelui compozitor finlandez Kalevi Aho, o capodoperă destinată reputatului flautist Matei Ioachimescu. Acesta îi descrie astfel muzica: „Kalevi Aho este unul dintre puținii compozitori ai lumii care provoacă interpretul la o autodepășire a nivelului tehnic, cu scopul precis de a genera emoții extrem de intense. Dificultatea lucrărilor sale nu frustrează astfel interpretul, ci îi arată un sens și îl face să devină un muzician mai bun. Concertul pentru flaut alto este genul acela de lucrare care lasă auditorii într-o stare de uimire și recunoștință.” Ambii compozitori vor fi prezenți în sălile de concerte și vor participa la discuțiile cu publicul.

Proiectul readuce totodată la lumină unele dintre lucrările celui mai important reprezentant al barocului francez, Jean-Philippe Rameau (1683-1764) evidențiind conceptul de ramificații prin legătura care se realizează între aceste creații artistice și public. De asemenea, toate evenimentele, atât cele din sălile de concert, cât și recitalurile educative din centrele de plasament vor fi acompaniate de discuții libere cu publicul la care vor lua parte atât interpreții cât și compozitorii.

Puteți afla mai multe informații despre turneul de muzică clasică Musica Ramificata pe www.musica- ricercata.com/musicaramificata.

Proiectul este cofinanțat de AFCN Sponsor principal – Kaufland

Sponsori – Borsec, Highlight Agency, NETagro, Rădăcini

Parteneri instituționali – Institutul Cultural Român, Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”, Filarmonica de Stat “Banatul” Timișoara

Parteneri Media – Cărturești, Agerpres, MagicFM, RFI, Radio România Muzical, Dilema veche, Zile și nopți, Observator cultural, Capital cultural, Revista 22, Psychologies, PRWave, AMOS News, Eveniment online, Eveniment TV, Sweet TV, Canal 33, Klarmedia, Sibiu Independent, Succes Grup, Presa în blugi, Scrisul Românesc, Revista Tango – Marea Dragoste, Turnul Sfatului.

Previous post Ing. Adrian Stanciulescu – Presedintele (P.N.A.T) despre – noul Cod Fiscal pregatit in „bucataria multinationala” si elaborarea Actelor Normative la unele institutii ale Administratiei Publice Centrale
Next post „Musica Ramificata” – turneul național cu premiere absolute care aduce muzica în sufletele copiilor cu nevoi speciale